Visor för frågvisa

Foto: Peter Lloyd

Vad äter en ko? När blir det vår och hur långt är ett år?  Visor för frågvisa är ett konsertprogram och album fyllt av funderingar och betraktelser ur ett litet barns liv. Finurliga, svängiga och eftertänksamma låtar för både små och stora frågvisa!

 

Sedan starten 2012 har trion Camilla Åström & Kompanjonerna spelat Visor för frågvisa för tusentals barn på förskolor, skolor, bibliotek, festivaler, och turnerat för länsmusikstiftelser i Västmanland, Sörmland, Halland och Stockholm. Visor för frågvisa innehåller betraktelser och berättelser som växer och slår rot hos lyssnaren, med hög igenkänning, oavsett ålder.

Musiken svingar sig mellan en rad olika stilar och influenser: från reggae, rumba och country till Balkanmusik, svensk visa och rock. Visorna framförs av Camilla Åström & Kompanjonerna, alla välbekanta namn inom svensk folkmusik-, vis- och rockscen.

Under konserten får publiken får lyssna och delta i dialog, sjunga med och röra sig till svängiga låtar med texter som inte väjer för allvar men som också har en stor portion humor och finurlighet. Visor för frågvisa står alltid på barnens sida! 

"Jag undrar, var ligger länder som Ängland och Dalsland?
Varför har vi två händer? Varför har zebror ränder?
Varför tappar man tänder ibland?
Jag undrar, vad äter ett får? När blir det vår och hur långt är ett år?
Jag undrar, kommer morgonen sen? Kan du lägga dig hos mig
tills jag somnar igen?
En fråga i sänder, tills natten mot morgonen vänder."


Lyssna/Se

Frågvisan, smakprov

Allt som är sött, smakprov

Gunga, smakprov

Jag är stor nu, smakprov

Jag och du, smakprov


För bokning, kontakta:
Camilla ÅströmSagt om Visor för frågvisa

Sydsvenskan 14/5 2012

"Camilla Åström och ett gäng vassa instrumentalister på västkusten lirar låtar för de yngsta, i en sprudlande folkmusikstil och med gott sväng. Sångerskan sjunger så att säga sina visor ­inifrån tre- och fyraåringar; om tjatiga vuxna, godis och kalas, trygghet, plåster och att bli stor.

 

Fantasi och verklighet får gräva i samma sandlåda och språktonen känns rätt..."

 

/Alexander Agrell

Länstidningen Östersund 26/2 2013

"...på en längre bilresa går den varv på varv på varv och både barn och vuxna blir sjukt glada av Camilla Åström & Kompanjonernas svängiga, melodiskt rika "Visor för frågvisa" (Kakafon records). Suveräna låtar som berättar verkligheten ur självklara och viljestarka små barns egna perspektiv. Fyra favoriter: "Monster", "Nu vill jag gå ut", "Här kommer jag" och "Plåster"...."

/Malin Palmqvist


Tidningen Förskolan 19/4 2013

 

"Visor för frågvisa är en musik-cd med duktiga jazz- och folkmusiker och inte minst och kompositören Camilla Åström som att skrivit text och musik till (fråg)visorna...//...De instrument vi får höra är dragspel, gitarr, bouzouki, mandolin, slagverk, kontrabas, flygel, orgel, fiol, altfiol, klarinett saxofon och trumpet – vilken ljudskatt!

 

Cd:n innehåller 15 visor med olika musikstilar och influenser från Balkan; jazz, visa, rumba, reggae med mera. Texterna är finurliga, berättande och eftertänksamma...//

 

Konvolutet är snyggt, konstnärligt och fullt med detaljer att upptäcka och titta på, som en tavla i sig själv. Sista sången Stanna lite till är väldigt lugn och vacker med skönt gitarrackompanjemang till – som en godnattvisa.

 

Många av visorna har roliga rytmer som passar att röra sig till eller spela rytminstrument till, exempelvis Här är jag, Nu vill jag gå ut, Plåster: "Plåster, plåster med Bamse på, måste plåster ta på".

 

Okej är en mycket fin låt med tangokänsla om när man har blivit ledsen och sedan känner sig upprättad och tröstad.

 

"Jag blev lite ledsen förut när du knuffade mig,
Jag blev lite ledsen men nu känns det okej
För du sa ju förlåt och sen så krama du mig."

 

Jag tycker detta är en härlig skiva med roliga och musikaliska visor, duktiga musiker där man även får ta del av många olika instrument."

/Pia Persson

 
LIRA #2 2012

"...mängder av fina meloditrudelutter och otroligt svängigt spel av gräddan av Göteborgs vis- och folkrockare..//...som helhet är det en fin och svängig barnskiva Camilla Åström gjort med en del finurliga texter – jag ställer mig inte alls frågande till varför hon gjort den."


/Bengt Edqvist

Smålandsposten 25/4 2012

 

Betyg: 3/5


"Vad äter en ko? Hur långt är ett år? Det får man veta om man lyssnar på den här skivan. Många barnskivor känns igen på att barnen vill höra dem igen och igen och igen långt efter nerverna tagit slut. Men den här skivan, som musikaliskt blandar visa, folkmusik, bossanova, reggae, balkan och pop, fungerar även om man är jättegammal och tappat mjölktänderna för längesedan. Musiken kan man både hoppa, dansa och åka bil till. De femton låtarna är nyskrivna av Åström och texterna har en lekfullhet som fungerar även för vuxna. För var ligger egentligen Älgland?"


/OLA CLAESSON