Karin Boye - VAPENLÖS

Petra Haraldson & Camilla Åström tolkar Karin Boye

Foto: Daniel Wirgård

Karin Boyes kraftfulla dikter i ny och själfull musikalisk skrud

26 oktober år 1900 föddes diktaren Karin Boye. Albumet VAPENLÖS är en musikalisk hyllning till en tidlös, drabbande, modig och passionerad poet. Som en födelsedagspresent 120 år senare, 26 oktober 2020, släpptes jubileumsalbumet med ett urval av Boyes dikter, tonsatta av Petra Haraldson & Camilla Åström.

Möt Karin Boye och hennes diktning i nya innerliga och pricksäkra musikaliska tolkningar av Petra Haraldson & Camilla Åström. Ett personligt urval med en stark ådra av både vemod och mod. Musiken och sången förstärker och tillför helt nya och överraskande dimensioner till dikternas redan kraftfulla uttryck.

Camilla och Petra har jobbat med projektet Karin Boye - Vapenlös sedan 2014 och har spelat live som duo sedan 2016. Utöver ett jubileumsalbum och ett konsertprogram, är Karin Boye – Vapenlös också ett pågående och fortsatt konstnärligt utforskande i Boyes fotspår.

Om Karin Boye

Karin Boye berör. Hennes poesi känns märkligt aktuell och angelägen i vår tid. Ofta handlar den om hur vi människor i grunden delar samma existentiella villkor. Dikter om förundran, rädslor, längtan, mod och trots. Om träd och stjärnor. Tidlöst vemod, passion och hopp. Alltid med en starkt och djupt klingande egen ton. Generation efter generation av människor har i Karin Boyes dikter hittat hem i tröst, trots, passion och längtan.

Karin levde och var verksam under och mellan de båda världskrigen. Hon var en religiös och politisk sökare och en rebell, som gick sin egen väg i en tid när detta sällan uppskattades. Inte minst gällde det hennes kärleksrelationer med andra kvinnor, men även det faktum att hon hjälpte tyska judiska flyktingar att ta sig till Sverige i tiden före andra världskriget.

Karin Boye föddes i Göteborg år 1900 och hittades död på ett berg utanför Alingsås i april 1941. Det är ingen som vet om det var ett medvetet val att avsluta sitt liv, eller en olycklig kombination av en ovanligt kall aprilnatt och det faktum att hon svalt ett okänt antal sömntabletter.

Medverkande musiker på albumet Vapenlös:
Petra Haraldson - sång, piano, komposition
Camilla Åström - sång, dragspel, komposition, piano på Kvällstilla
Sofia Högstadius- fiol, altfiol
Anna Malmström - klarinett, basklarinett
Maria Skanselid - cello
Johan Bengtsson - kontrabas
Malin Almgren - trummor

För bokning, kontakta:
Camilla Åström
Petra Haraldson


Foto: Daniel Wirgård: Grafisk design: Sofia Sjögre